Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

HÜDA PAR Başkanı Yapıcıoğlu´ndan önemli açıklamala

Doğu ve Güneydoğu´nun önemli aktörlerinden olan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, PKK´nın, barışa hiçbir zaman inanmadığını ve barış olmasını da istemediğini ifade etti.

Güncel 28.01.2016 17:13:13 227 0
HÜDA PAR Başkanı Yapıcıoğlu´ndan önemli açıklamala

?PKK ÇATIŞMASIZLIK SÜRECİNDE SİLAHLANMAYA DEVAM ETTİ?

Zekeriya Yapıcıoğlu, ?PKK çözüm süreci denilen çatışmasızlık sürecinde de silahlanmaya devam etti. Bugün şehirlerde patlatılan yüzlerce kiloluk bombaları sürecin başlarında depoladılar. Barışa en yakın olduklarını söyledikleri zamanlarda bile yoğun bir şekilde çatışma hazırlığı yaptılar" dedi.

?ÇÖZÜM SÜRECİ MORGDA?

Zekeriya Yapıcıoğlu, ?Çözüm sürecinin buzdolabında olduğu yönünde açıklamalar yapıldığında biz sürecin morgda olduğunu söyledik. Sorun mutlaka çözülmeli ancak bahsettiğiniz sürecin devam etmesine imkân kalmadığını düşünüyorum. Morgda olana doktor artık bir şey yapamaz. Cenaze gassala teslim edilir? açıklamasında bulundu.

HÜDA PAR´ın 1 Kasım seçimlerinde AK Parti ile bir dirsek teması oldu. Son dönemdeki destek AK Parti hükümetine mi yoksa devlete olan aleni destek mi ve bu destek devam edecek mi?

HÜDA PAR´ın 1 Kasım seçimlerinde AK Parti ile dirsek teması olduğu tespiti doğru değil. Meclis dışındaki bazı partilerle seçim ittifakı amacıyla ön görüşmeler oldu. Fakat bu görüşmelerden bir şey çıkmadı. Şu anda da daha önce de kategorik olarak kimseye destek veya köstek olmadık. Bizim muhalefet anlayışımız gereği kim yaparsa yapsın yanlışa karşı çıkar, doğruyu ise destekleriz. AK Parti´nin de doğru yaptığı şeyleri destekler, yanlışlarına da karşı çıkarız. Bu dün böyleydi yarın da böyle olmaya devam edecek.

/resimler/2016-1/28/1719536646675.jpg

HÜDA PAR Doğu ve Güneydoğu´da etkili bir siyasi parti olmasına rağmen Müslüman Kürtlerin oylarını neden alamıyor? Önümüzdeki süreçte bu konuda parti olarak nasıl bir yol haritanız olacak?

Biliyorsunuz HÜDA PAR 19 Aralık 2012 tarihinde kuruldu. İlk yerel seçimlere girdiğimizde partimizi kuralı henüz 15 ay olmuştu. Buna rağmen kıt imkânlarla seçime girdiğimiz yerlerin hemen hepsinde üçüncü parti olduk. Seçimi az bir farkla kaybettiğimiz yerler de oldu. Zamanla daha iyi yerlere geleceğiz inşallah. Önümüzdeki seçimlere kadar 3 yıl gibi bir süre var. Bu süreyi iyi değerlendirerek kendimizi halkımıza anlatmaya çalışacağız. Öyle inanıyoruz ki halk bizi yakından tanıdıkça daha fazla destek verecektir. Öte yandan başarıyı sonuç odaklı olarak tanımlamıyoruz. Başarı doğru çizgi üzerinde kalabilmektir. Bir yerlere gelebilmek için ilkeleri çiğnememek, çiğnetmemektir. Bizler doğruları anlatmaya devam edeceğiz.


?DİNDAR İNSANLAR BASINI ETKİLİ KULLANAMIYOR?

Kamuoyundan Berkin Elvan ya da İsmail Korkmaz´a gösterilen tepki PKK tarafından katledilen Yasin Börü, için gösterilmedi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Türkiye´de sol kesimler basını daha etkili kullanıyor ve yeri geldiğinde dayanışma içerisinde olabiliyor. Bu nedenle kamuoyu oluşturma veya kamuoyunun tepkisini yönlendirmede başarılı oluyorlar. İslami kesimde veya dindar insanlar arasında hem dayanışma eksik hem de basını etkili kullanma konusunda eksiklikler var maalesef. Allah müminleri kardeş kılmıştır, ancak Müslümanlar kardeşlerine yeterince sahip çıkmıyorlar. Allah kardeşler olduğumuz şuurumuzu pekiştirsin.

?PKK BARIŞIN OLMASINI İSTEMEDİ?

Terör örgütü PKK, ?Çözüm Süreci?ni sabote ederek Temmuz ayından bu yana saldırılarına tekrardan başladı. PKK neden çözüm sürecinin bitmesini istedi ve çözüm sürecinden dönüşü olmayacak bir yola mı girildi?

PKK, barışa hiçbir zaman inanmadı ve barış olmasını da istemedi. Adına çözüm süreci denilen çatışmasızlık sürecinde de silahlanmaya devam etti. Bugün şehirlerde patlatılan yüzlerce kiloluk bombaları belki daha sürecin başlarında depoladılar, asfaltın altına gömdüler. Yani barışa en yakın olduklarını söyledikleri zamanlarda bile yoğun bir şekilde çatışma hazırlığı yaptılar.

?BİZ ÇÖZÜM SÜRECİNİN MORGDA OLDUĞUNU SÖYLEDİK?

Çözüm sürecinin buzdolabında olduğu yönünde açıklamalar yapıldığında biz sürecin morgda olduğunu söyledik. Sorun mutlaka çözülmeli ancak bahsettiğiniz sürecin devam etmesine imkân kalmadığını düşünüyorum. Morgda olana doktor artık bir şey yapamaz. Cenaze gassala teslim edilir.

?PKK KAZDIKLARI ÇUKURA DÜŞTÜ VE ORADAN ÇIKAMIYORLAR?

PKK, ?özerklik ilan ettik? dediği bir kaç ilçede hendek kazıp barikatlar kurdu. PKK tam olarak Sur ve Cizre´de ne yapmak istiyor? Örgüt çatışmaları neden şehirlere taşıdı?

Olabildiğince fazla sayıda sivil insanın ölmesini istiyor. Daha önce de bazı yerlerde alan hâkimiyetini kurmuşlardı. İnsanları sorguluyor, haraca bağlıyor, dağa kaldırıyorlardı. Şehir merkezlerinde gündüz saatlerinde silahlı bir şekilde geziyorlardı. Kendilerine dokunan da yoktu. Özerklik ilan ettikleri yerlerde Belediye başkanlıklarını ve bütün meclis üyeliklerini de almışlardı. Üstelik 14 Temmuz 2011 günü bütün Kürtler adına özerklik ilan etmişlerdi. Bu ilan nedeniyle takibata da uğramamışlardı. Bu kez ilan ettikleri özerklikle birlikte barikatlar ördüler, barikatların başında nöbet tutan elemanlarının fotoğraflarını basına servis ettiler ve kolluk güçlerini o bölgelere girmeye veya hükümeti polisi göndermeye mecbur ettiler. Kendilerine ve hazırlıklarına güveniyorlardı belki. Çok kayıp verdirme ve çok sayıda sivil insanın ölümüyle işi uluslararası alana biraz daha çekmeyi denediler. Fakat ellerinde patladı, kazdıkları çukurlara düştüler ve çıkamıyorlar.

?HALK ÇAĞRILARA KULAK VERMEDİ?

Terör örgütü PKK´nın hendek kazmasındaki amacı neydi? Bölge halkı sözde özerklik çağrısına ve hendeğe neden itibar etmedi?

Marjinal Marksist sol teorileri pratiğe dökmeyi test etmek istediler. Bölgeyi adeta bir laboratuvar olarak kullandılar. Bölge halkı ise çatışma istemiyor. Şehir merkezlerinde ve hele kapısının önünde hiç istemiyor. Zaten 7 Haziran seçimlerinden önce Kürt meselesinin çözümünün siyasetle olması adına destek istediler ve güçlü bir destek aldılar. Fakat PKK bu desteği kendi şiddet yöntemlerine ve silahına destek olarak görmek ve göstermek istedi. Birkaç aydır neredeyse her gün halkı sokağa çağırmalarına rağmen halk bu çağrılara kulak vermeyerek çatışma istemediğini net bir şekilde ortaya koydu. 

?BÖLGE HALKI GERÇEĞİ ANLADI?

Bölge halkı son yaşananlardan sonra PKK´nın Kürtleri temsil etmediğini anladı mı?

Bölge halkı anladı anlamasına da darısı diğer bölgelerde yaşayanlara ve bir kısım siyasilere diyelim.


?SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI UZUN SÜRDÜ?

Çatışmaların devam ettiği ilçelerdeki operasyonlar uzun sürdü diyenler de var. Yürütülen operasyonları nasıl buluyorsunuz? Güvenlik güçlerimizin gerçekleştirdiği operasyonları başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?

Operasyonlar da sokağa çıkma yasakları da uzun sürdü. İnsanlar evlerinin içerisine hapsoldu. Çatışma ortamında, sokağa çıkmanın yasak olduğu yerlerde sağlıklı bilgiler almak da kolay değil. Operasyonların başarısı ise hukuk içerisinde kalmakla ölçülmeli. Hukuk dışına çıkanlara hiç müsamaha gösterilmez ve en küçük bir hukuksuzluk yapana hesabı sorularsa, kasıt veya ihmal sonucu hakkı ihlal edilenlerin hakları iade veya tazmin edilirse, operasyonlardan sonra yeniden benzer durumların yaşanmasına fırsat verilmezse başarıdan söz edilebilir. Yoksa başarı az kayıp,  çok kayıp verdirmek değildir. (Vedat Yavuz - İstiklal)


23.7°

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16