Tarih: 25.01.2016 13:54

Tarım arazileri alarm veriyor

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Türk tarımının son durumunu ve üretimin artması için alınması gereken tedbirleri Vahdet´e anlattı. 

?AMAÇLARI DIŞINDA KULLANILIYOR´

?Son 15 yıl içerisinde gelinen noktada, 3,5 milyon hektar tarım arazisi artık işlenmiyor? diyen Gülçubuk, ?Yine son 15 yılda 1,5 milyon hektar tarım arazisi amaç dışında kullanıldı. Bu araziler; turizme, sanayiye, kentleşmeye ve yol yapımına gitti. Buradan şu sonuç çıkıyor. Gıda güvenliği açısından tehlike altındayız. Biz şuan tarım arazilerimizin yaklaşık yüzde 20-25´ini suluyoruz. Sulanan arazilerimiz az, sulanan yerler de verimli değil. 6 milyon hektar tarım alanı sulamayı bekliyor. Yarısını sulasak bile mevcut üretimimiz kadar üretim elde ederiz? dedi. Arazilerin işlenmemesinin sebebini düşük verimlilik, çiftçiler yeterince gelir elde edememesi ve kuru tarım yapılması olarak değerlendiren Prof. Gülçubuk, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı; 

?İNSANLAR KÖYLERDE TUTULMALI´

?Küçük aile çiftçiliği yaşatılmalı. Aileyi kırsalda tutacak olanaklar sağlanmalı. Bunlar sadece ekonomik olmamalı. İklim değişikliği tehdidi olduğu için Türkiye´nin tarımsal üretimde B planı olmalı ve bu kamuoyuna açıklanmalı. Büyükşehir yasasından sonra kırsalda yaşam şartları zorlaştı. İnsanları kırsalda tutacak tedbirler alınmalı. Küçük üreticilerin güçlü bir şekilde örgütlenmesi gerekiyor. Türkiye dünyada tarımsal alan bakımından 14. sırada fakat kişi başına düşen tarım arazisi bakımından 40. sırada bulunuyor. Bu şu anlama geliyor. Türkiye tarım arazilerini verimli ve parçalanmayı önleyecek şekildi kullanmalı.?(vahdet)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —