TÜRKİYE İSLAM ÜLKELERİ ARASINDA KOLAY TİCARETTE İKİNCİ

TÜRKİYE İSLAM ÜLKELERİ ARASINDA KOLAY TİCARETTE İKİNCİ

İslam İşbirliği Teşkilatı ticaretin kolaylaştırılması raporu yayınladı, raporda ülkelerin gümrük uygulamaları incelendi.

Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatı´na üye ülkeler arasında gümrük işlemlerinin en kolay yapıldığı ikinci ülke oldu.

İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasında ticaretin kolaylaştırılması konusunda bir rapor yayınlandı.  Buna göre Türkiye, gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması standartlarını belirleyen AEO uygulamalarını en iyi yerine getiren ikinci teşkilat ülkesi oldu. İlk sıradaki Fas´ta gümrük ticaretinin kolaylaştırılması standartlarını belirleyen AEO uygulamalarını benimsemiş 439 şirket bulunuyor.  İkinci sırada yer alan Türkiye de ise AEO uygulamalarını yerine getiren 350 şirket var. Türkiye´yi 124 firmayla Mısır izliyor.

-AEO NE-

Yetkilendirilmiş Yükümlü / Yetkili Ekonomik Operatör  (AEO - Authorised Economic Operator) statüsü, firmaların aldığı 
Teslimat Zinciri Uyumluluğu kanıtlamaya yönelik bir belge. 
Bu belgeye sahip olanlar uluslararası ticaretteki birçok kolaylıktan yararlanıyor. 
Yetkili Ekonomik Operatörü ?AEO?, 
dahil olan yetkili bir taraf, hangi yönde olursa olsun, ürünlerin uluslar arası dolaşımında imtiyazlı uygulamadan faydalanıyor. 

AEO statüsüne sahip olanlar güvenilir ve uygun kabul ediliyor. Büyük uluslararası firmalar hali hazırda sadece diğer AEO firmaları ile çalışacaklarını ileri sürüyor. 
AEO Belgelendirmesi 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından başlatılan bir sretifikasyon, ?ticari tepkiler? olarak da adlandırılıyor. 

AEO ile daha az sınır geçiş kontrolleri, 
daha az rapor düzenleme zorunluluğu, daha düşük gümrük risk derecelendirme ve inceleme için seçilen ürünler için öncelikli uygulamalar yer alıyor. 

AEO rejiminin kabul edilmesi ile AB, ABD dahil, devletlerden yapılan ithalatlarda çok katı sınır kontrolleri uygulayan ülkelerde eşdeğer uygulamalara gidiliyor. 

 

Kaynak:EKO_Hab