Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Eyüp Ural


1 KASIM GEREKLİMİYDİ..!

Erken seçime günler kaldı. Hepimizin kafasında bir soru acaba bu seçim çok mu gerekliydi.


 Erken seçime günler kaldı. Hepimizin kafasında bir soru acaba bu seçim çok mu gerekliydi. Yoksa bazı kişilerin 7 Haziran seçimini beğenmeyip tekrar seçim yapalım dediği için mi 5 ay sonra o kadar paralar harcayıp erken seçime gidiyoruz. Tabii ki bu kararın en güzel cevabını 1 Kasım günü vatandaş verecek. Peki, yine istenilen olmadı o zaman ne olacak.1 Nisanda  yinemi seçim olacak aklımıza takılan soru.! Bakın İktidar partisinin anketlerde görünen oy oranlarının düşmesinden dolayı Başbakan çıkıp daha önceleri vermediği birçok vaatleri teker teker sıralamaktadır. EYYYY İktidar 13 yıldır kim vardı diye sormazlar mı?

        Bu kadar vaatleriniz vardı neden niçin bu zamana kadar yapmadınız diye soran bir Allah´ın kulu olmayacak mı?

       7 Haziranda seçim vaatlerinden Türkiye´nin ilk yerli uçağı yapılacak diyen Başbakan Davutoğlu´nun ?Yüzde 100 yerli, dünyada yankı uyandıracak? diye tanıttığı ilk yerli yolcu uçağı aslında Almanya´nın talep yetersizliği nedeniyle 2002´de üretimden kaldırdığı Dornier markalı uçaklar çıktı.. Yerli uçak olarak tanıtılan Dornier´lerin pervaneli modeli 1991-2000, jet modeli de 1996-2002 döneminde üretilmişti. Her iki model de talep gelmediği için üretimden çekilmişti.

      1 Kasım seçimi için bir yerli araç diye seçmene anlatılan aracın ne olduğu belli değil. Peki, bu araç nasıl yerli olacak orijini 3 yıl önce iflas edip, Çinlilerin bünyesine giren İsveçli Saab´ın ürettiği   önden Cadillac BLS modeli arkadan Saab 9-3 modeli  ama Türkiye´nin ilk yerli aracı olarak tanıtılan araç İsveç+Çin+A.B.D kırması araç seçim meydanlarında seçim kozu olarak anlatılmaktadır.

       Bu ilk yerli uçakla ilk yerli otomobilin ne kadarı yerli malzeme kullanılacak yani yerlilik oranı nedir. Bunca otomobil arasında Pazar payı alabilecek mi. Yarısı dışarıdan geldikten sonra zaten biz bunları yıllardır yapıyoruz. TOFAŞ-FİAT gibi OYAK-RENAULT gibi ASSAN-HYUNDAİ gibi OTOSAN-FORT ??

      Bakın 7 Haziran seçimleri öncesi muhalefet partileri asgari ücreti 1300-1500 tl. Olarak açıklarken ?´Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 7 Haziran seçimlerinde asla bir hükümet değişikliği olmayacağını ileri sürerek, işadamlarından asgari ücreti bin 500 liraya çıkaracağını söyleyen muhalefet partilerine hadlerini bildirmelerini istedi.´´Bakın oyların düştüğünü anlayan iktidar partisi şimdi kendisi asgari ücreti kendi bilbortlar da 1.300 TL. Diyerek seçim yatırımı yapmaktadır.Demezler mi şimdiye  kadar neden yapmadınız.!

     Türkiye´nin dış borcu 650 milyar dolar olmuş. Bu borcu kim yaptı. İktidar partisi 2002 iktidara geldiğinde dış borcumuz yaklaşık 130 milyar dolardı. Nasıl ödenecek peki bu borç 2016 yılında yüklü miktarda borç ödemesi var. Borç nasıl ödenecek. Seçim var denilerek dizginlenen dolar sonra ne olacak elektrik, doğalgaz ve bunun gibi temel ihtiyaç maddeleri 1 Kasımdan sonra neler olacak ben düşünemiyorum.

Üzerinde çok konuşulan ve tartışılan: OSLO MUTABAKAT TAM METNİ,

Üç paragraflık giriş ve 9 maddeden oluşan iş bu mutabakat metni, taraflar arasında arabuluculuk yapan HD ( Hakem Devlet) temsilcileri tarafından, taraflar adına imza altına alınmış ve aslı HD merkezinde arşive alınmıştır.

Oslo´da taraflar arasında yapılan görüşmelerde mutabakata varılan hususlar:

Yaşanan çatışmalı sürecin Türkiye´de şiddet, can ve mal kaybına neden olduğu gerçeğinden ve kalıcı barış, güvenlik, uzlaşı ihtiyacından hareketle; taraflar Oslo toplantıları sürecinin devamı konusunda hem fikirdirler.

Taraflar, demokrasi, insan hakları ve evrensel hukuk ilkeleri temelinde Kürt sorununun çözümünde diyalog ve müzakere yolunun esas alınması konusunda görüş birliğine ulaşmış ve bir an evvel müzakerelere başlamanın gerekliliğine inanmaktadırlar.

Oslo sürecinin başlangıcından bugüne dek yürütülen çalışmalar ve atılan olumlu adımlar, Kürt sorununun siyaset zemininde ve kamuoyu nezdinde tartışılabilir hale gelmesine ciddi katkı sağlamıştır.

Üzerinde mutabakata varılan hususlar:

1-) Taraflar, süregelen Oslo ve İmralı süreci bağlamında Kürt sorununun çözümü konusundaki kararlılıklarını koruduklarını bir kez daha belirtmişlerdir.

2-) Taraflar, bu güne kadar Oslo ve İmralı süreçlerinde vurgulanan Kürt sorununun kalıcı çözümüne yönelik temasların sürdürülmesi ve yürütülecek çalışmaların Anayasal ve yasal çerçevede sonuçlandırılmasının esas alınmasının gerekliliği konusunda varılan mutabakatları teyit ederler.

3- )Taraflar, 10 Mayıs 2011 de İmralı´da yapılan görüşmede Öcalan tarafından sunulan, "Türkiye´de Temel Toplumsal Sorunların Demokratik Çözüm İlkeleri Taslağı", "Türkiye´de Devlet ve Toplum İlişkilerinde Adil Barış İlkeleri Taslağı" ve "Kürt Sorununun Demokratik Çözüm ve Adil Barışı İçin Eylem Planı Öneri Taslağı" adı altındaki taslaklar konusunda, en geç Haziranın ilk haftasına kadar görüş ve önerilerini sunarlar. Kürt tarafı, sözü edilen taslakları memnuniyetle karşılar, prensip ve ilkesel olarak kabul eder.
4- )Taraflar, ayni süre içinde yukarıda adı geçen taslaklarda zikredilen Anayasa Konseyi, Barış Konseyi, Hakikat ve Adalet Komisyonu için isim düzeyinde çalışma yaparlar ve netleştirdikleri isim önerilerini sunarlar.
5-) Türk tarafı, seçimlerden sonra en kısa zamanda Örgütü temsilen iki kişinin Öcalan´ı ziyaret etmesi, yukarıda adı geçen konsey ve komisyonlar kurulduktan sonra, birer alt komisyonlarının da Öcalan´la ilişkilendirilmesini taahhüt eder

1- )Kürt halkının siyasi ve legal temsilcileri, basın yayın organları ve çalışanlarına yönelik uygulanan baskı, tutuklama ve çalışmalarını engelleme vb. yönelimlere son verilmesi ve KCK adı altında gerçekleşen siyasi operasyonlarda tutuklananların serbest bırakılması sürecin yumuşatılması ve çözüm yönünde ilerlemesi için önemli bir adım olacaktır. Bu çerçevede Türk tarafı ilk adım olarak Nevroz ve sonrasında tutuklanan Kürt siyasetçileri bırakmayı taahhüt eder.
2- )Taraflar, seçimlerin güvenli bir ortamda geçmesi ve ortamın normalleşmesi için, en üst düzeyde kamuoyuna açık çağrı yapacaklardır.
3- )Kürt sorununun nihai çözümünün, ancak çatışmasızlık zemininde gerçekleşebileceğinden hareketle tüm askeri, siyasi ve diplomatik operasyonların ve eylemlerin durdurulması ve uygun tedbirlerin karşılıklı geliştirilmesi esastır. Bu çerçevede taraflar, 15 Hazirana 2011´e kadar her türlü operasyon ve askeri eylemlerini durdururlar.
4- )Taraflar, müzakereleri derinleştirmek ve gündemdeki konuları tartışmak üzere hazırlıklarını yaparak 2011-Haziran ayının ikinci yarısında bir araya gelmeyi kararlaştırmışlardır.

     İktidar partisinin 1 Kasım erken seçim cinliği akıllara durgunluk verecek derecede. Bakın 29 Ekim Perşembe günü Cumhuriyet Bayramı resmi tatil 30 Ekim Cuma günü memurlara idari izin yani tatil 31 Ekim cumartesi günü tatil etti 3 gün. Daha bitmedi 1 Kasım Pazar erken seçim günü 2 Kasım pazartesi günü seçim izini etti 5 buçuk  gün tatil tatil hep tatil. Bu göstermektedir ki bazı kesimlere siz ne yapacaksınız seçimi gidin tatil yapın mantığına göre seçilmiş bir tarih olarak bizlere alternatif olarak seçmene sunulmuştur. Bu erken seçimi 5 günlük tatile bağlayan süper zekâlı danışmanları kutluyoruz. Ama seçmen bu sefer tatil filan yok herkes sandık başına oy kullanmaya ve sonrası sandıklara sahip çıkmaya davet ediyoruz. Oyununu kime verirseniz verin ama oyunuzu kullanın ve vatandaşlık görevinizi yerine getirin.

      Aslında kurban tatilini 29 Ekime bağlamak lazımdı. Arada çalışıp yoruldu millet. Tatil haberini müjde diye veriyorsa İktidar, toplum da aynı ayarda bunu kabul ediyorsa, tembellik karakter olmuş demektir. Başka belaya gerek var mı?

SAYGILARIMLA.

 

 

 

Eren Bilge
27.10.2015 21:28:43
Sayın yazar, yayınladığınız Oslo mutabakatının kaynağı nedir? Okunduunda mantıklı geliyor ancak bu tür iddiaların kaynağı gösterilmeli.. Yoksa sadece iddia olarak kalır. Yinede kaleminize sağlık. Ben inandım...

21.3°