Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

TAHSİN ERASLAN


10 KASIM’A DOĞRU

Osmanlı’nın yetiştirdiği ünlü ‘Paşa’lardan biri de Mustafa Kemal ATATÜRK’tür.


Yaptıklarını geçelim.

Hakkında söylenenleri de geçelim.

Özdeyişlerine yer verelim bu köşemizde.

-“Türklerin vatan sevgisi ile dolu göğüsleri lanetli tutkulara karşı daima demirden bir duvar gibi yükselecektir.”(Erdek-Cumhuriyet Meydanı’nda turistler fotoğraflıyorlardı.)

-“Millî birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta, tedbirlerle besleyerek, inkişaf ettirmek millî ülkümüzdür.”                                     

-“Yunanlılar İzmir’i işgal ettiğinde İzmir’in 15 gün içerisinde geri alınmasını Türk askerlerine emretmiştim. Oysa Türk askeri 14 gün içinde aldı. Demek ki ben yanılmışım.”

-“Ben, 1919 yılının Mayıs ayında Samsun’a çıktığım gün elimde hiçbir maddi kuvvet yoktu. Yalnız Türk Milleti’nin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek manevi bir kuvvet vardı. İşte ben, o ulusal kuvvete ve Türk Milleti’ne güvenerek işe başladım.”

-“Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.”-“Kültür; okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmaktır, ders almak, düşünerek, zekâyı eğitmektir.”-Mustafa Kemal ATATÜRK-Başöğretmen. (2016 Yılı Lise karnelerinde-böylece-yer alıyordu.)

-“Bilelim ki millî benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar.”

-İnsanlık saygı, sevgi ve hizmeti paylaşmaktır.” (Ankara GATA yerleşkesinde yazılıdır.)

-“Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulusunuz için elbirliği ile çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur.”-“Zaruri olmadıkça savaş cinayettir.”-(Ankara -Yenimahalle Belediye karşısında levhada.)

-“Büyük davamız, en medeni ve en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir.”-“Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir.”

-“Vatan elden giderse Parti’nin ne işi var?”-(Hulki CEVİZOĞLU naklediyordu.)

-“Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin,  hiç kimseyi aldatmayacaksın. Memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır, herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır.  İşte sen burada direneceksin. Önünde sonsuz engeller yığılacaktır. Kendini büyük değil küçük, araçsız, hiç telakki edecek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak o engelleri aşacaksın.

Ondan sonra sana ‘büyüksün’ derlerse, bunu diyenlere de; GÜLECEKSİN.”

-“Bir Türk, dünyada bütün hasımlarına (düşmanlarına) bedeldir.”

-“Sanayileşmek, en büyük millî davamızdır.”-(Ankara-OSTİM Meydanı’nda.)

-“Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı hep bir ırkın evlatları, hep aynı cevherin damarlarıdır.”-(Diyarbakır Kalesi-Dağkapı’da yazlıydı 1970’lerde.)

 

25.1°