Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Eyüp Ural


İŞTE BAŞKANLIK

Ülkemizde gündemini uzun süredir meşgul eden başkanlık sistemiyle ilgili olarak bu sistemi daha önceden uygulayan ülkeler vardır.


Bu sisteme örnekle açıklamak daha iyi olacağını tahmin etmekteyim. Parlamenter Sistemden Başkanlık Sistemine geçen üç ülke var. Bu ülkelerde bu sisteme geçince ülkelerinde neler olduğunu görmek ister misiniz?

**ZİMBABVE*

  Afrika ülkelerinden Zimbabve Parlamenter Sistemden Başkanlık Sistemine 1987´de geçmiştir. 31 Aralık 1987´de iktidara gelen Robert Mugabe hala iktidardadır. (2017 Ocak itibariyle)Robert Mugabe şu an 92 yaşındadır ve İktidardan düşmek için ölümünü beklemektedir.

Zimbabve´de 1 ABD Doları alabilmek için 35 Katrilyon Zimbabve Dolarınız olması gerekmektedir ama Başkanlık Sistemi bu sorunu kökünden çözmüştür. Geçtiğimiz yıllarda Zimbabve Doları tedavülden kaldırılmıştır ve ülkenin bir para birimi olmadığı için hiper enflasyon ihtimali de kalmamıştır. Ülkede yaşayan insanların ekonomik krizi doğrudan hissetmesini engellemek adına beş farklı para birimi kullanılmaktadır.

Zimbabve´de Amerikan Dolarıyla bir şey satın alabilirsiniz. Ama para üstü olarak Botsvana´ Pulasi verilmesi muhtemeldir. Para üstünü Botsvana´ Pulasiyla bir su aldığınızda bu sefer de para üstü olarak Güney Afrika Randisi alabileceğiniz gibi İngiliz Sterlini veya Euro´da alabilirsiniz.

Ülkede başkanlık sistemi sayesinde kafaların zehir olduğunu buradan anlaya bilirsiniz. Beyinler hesap makinası gibi düşünsenize beş farklı para birimini anında kafada çarpıp bölüp karşındaki adama verebiliyorsunuz.

Robert Mugabe, Başkanlık sistemi sayesinde Zimbabve Halkını 30 yılda büyük resmî gören elit bir kitle haline getirmiştir.

**MALAVİ**

Kara Kıta Afrika´daki parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçerek makûs talihini değiştiren güzide ve meşhur ülkelerden biri de Malavi´dir.

Malavi, Birleşik Krallıktan bağımsızlığını kazandıktan sonra parlamenter sistemde bir süre devam etmiştir. 187 ülke arasında İnsani Gelişim Endeksine göre 170. Olduğunu görünce Başkanlık sistemine geçmiştir.

187 ülke arasında hala 170´dir. Ülke Başkanlık sistemine geçerek istikrara kavuşmuştur. Başkanlık sistemiyle beraber Halk inanılmaz derecede pozitif bir bakış açısına kavuşmuştur. Eğer Malavi parlamenter sistemde kalsaydı 171. Sıraya belki 187.siraya kadar gerileye bilimiydi diye sormakta gerekiyor.

Malavi halkı parlamenter sistem döneminde yaygın olan rüşvet almak ve vermek alışkanlığından dolayı idari ve adli cezalarla karşı karşıya kalabiliyordu.

Bu kafa karışıklığından ve tedirginlikten Başkanlık sistemi halkı bu sıkıntılardan kurtarmıştır. Malavi´de bugün rüşvet devlet politikası haline gelmiştir, dileyen olduğu kadar, aldığı kadar rüşvete bulaşmakta serbesttir. Bu örnek bile ülkenin bir özgürlük ülkesi olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

**GANA***

Afrika´da bir başka ülke daha, bir başka ülke Parlamenter Sistemden Başkanlık sistemine geçerek ülkenin bir darbeler ülkesi olmasının önüne geçmiştir. Çünkü Gana Başkanlık Sistemine geçtikten sonra dört defa askeri darbe tehlikesi yaşamıştır. Tehlikeyi yaşadığı yetmezmiş gibi atlatamamış ve tüm darbe girişimleri başarılı olmuştur. Her darbe ülkeyi 20 yıl geriye götürüyor varsayımını kabul edersek ülke şu an 1937 yılını yasamaktadır.

Gana, eğer Parlamenter sistemde ısrar etmiş olsaydı, bugün ülkenin Cilalı Taş Devrinde yaşadığını söylememiz içten bile değildi.

Evet, Parlamenter Sistemden Başkanlık Sistemine geçerek Batının kıskandığı çatır çatır çatladığı yeryüzündeki üç örneği hakkıyla inceledik.

Bunlar için mi Başkanlık istiyoruz!

Biraz daha düşünün EVET veya HAYIR demek için??..

SAYGILARIMLA?

21.3°